Spaceplan background
Spaceplan envelope

ED x MINDiet 2024.04.18.

| HOME | CIKKEK | ED_X_MINDIET_20240418
2024-04-08 Written by: Europa Design Spaceplan | ED x MINDiet 2024.04.18. | EuropaDesign, ESG, egészség, környezet, teljesítmény, együttműködés

Időről időre szeretnénk megosztani olyan kutatási eredményeket, dolgozatokat, és írásokat melyek a „ Works Well „ szemléletben rejlő összefüggéseket támogatják, illetve újabb és újabb szemszögekből vizsgálják az  „ ember „ mint egységes rendszer működését!


Mind


Magatartásorvoslás vállalati környezetben

Egészséges teljesítmény, egészséges együttműködés, egészséges környezet - szakmai előadásunk az Europa Design-nál 2024.04.18-án 15.30-tól

Regisztáció a rendezvényre 


Statikai alapok


Az emberre ható tényezőket gyakran oszloposan csoportosító akcióterv-modellek csábító tulajdonsága, hogy elhitetik azok egyenrangúságát, és elfedik együttes alkalmazásuk szükségességét. Hiába a modell felépítése, rendszerbe foglalása érdekében végzett kutatómunka, ha a végén csak az illusztráció hatol át az avatatlan szemek szűrőjén, és az egészleges fejlesztés helyett csupán egyes – kényelmi, pénzügyi vagy személyes alapon választott – részletek kerülnek kiemelésre.


Ha szigorúan vesszük, akkor a létélményünk szempontjából valójában a testünk is a külvilág része: a gép, melyet irányítva szándékunk szerint alakíthatjuk környezetünket. Mint minden mechanikus rendszer, a test is igényli a rendszeres karbantartást, a megfelelő diagnosztikát és az élettartamát befolyásoló tényezők folyamatos optimalizálását.


Oszloposítva mindez könnyen átláthatóvá, közérthetővé tehető, a valóságban azonban hiába pipáljuk ki például “táplálkozás“-t, ha a regenerációval (pl: alvás) keveset foglalkozunk. A CSR, ESG és a különböző minősítések, mint a WELL is, abban segítenek eligazodni, hogy az adott rendszer milyen tartópillérekre támaszkodik, és abban különböznek, hogy épp hogyan csoportosították azt a többszáz faktort, amiket mi valós időben monitorozunk a munkánk során.


Minden mindennel összefügg, és az egyik befolyása a másik működésére gyakran egy harmadik tényező változásában mérhetőek. MINDiet-es példával élve, a pszichoszociális komfort növelése a sóvárgás csökkenéséhez, a táplálkozási szokások megváltozásához, és ezen keresztül tartós testsúlycsökkenéshez vezet.


Egészséghelyreállítás, egészségmegőrzés és wellbeing


A másik kihívás az oszlopos modellek értelmezése kapcsán a tényezők beillesztése más, esetünkben még összetettebb rendszerekbe. A megfelelően tervezett egészségprogram elvileg képes lenne magába foglalni a wellbeinget, mint primer prevenciót, azonban ez fordítva már távol áll a valóságtól. Hiába vezetünk be wellbeing programot, ha a munkavállalók egészségi állapota először egészséghelyreállatást igényel, hogy egyáltalán értelme legyen számukra a különböző jólléti elemeknek.


Saját, 2023-as felmérésünkből is jól látszik, hogy egészségmegőrzés kapcsán csupán nagyjából a résztvevők ötödét tudjuk megszólítani, míg egészséghelyreállítási célból több mint a felét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a munkavállalók egy része már a 30-as éveinek a kezdetén küzdhet időben megelőzhető vagy visszafordítható krónikus megbetegedéssel, hiszen a stressz több meditátoron keresztül a legtöbb megelőzhető megbetegedés melegágya. Utólag persze ezeket már nagy nehéz visszafejteni, de az mindenesetre jól látszik, hogy Magyarország vezeti az európai listát a megelőzhető halálozások területén.


Magánügy-e a munkavállaló egészsége?


A törvény betűje szerint egyértelműen munkaügy, ha a foglakoztatással összekapcsolható az egészség romlása - ide értve, persze szankció nélkül, a mentális egészséget is. Pszichobiológiában jól látjuk, hogy a tartós stressz hogyan ágyaz meg a gyulladásos folyamatok elhatalmasodásának, az immunrendszer befolyásolásának, és akár a szív- érrendszeri vagy daganatos betegségek kialakulásának.


A vállalati döntéshozó szerepe és felelőssége tehát egyértelműen kiemelhető, főleg akkor, amikor például olyan stresszkezelő foglalkozást rendel meg munkatársai számára, amelynek a hatása kizárólag önbevallással mérhető (lehetőleg közvetlenül ülés után). A megfelelő beavatkozás sikerét egyértelműen ki tudjuk mutatni az élettani változók javulásában, és az elsajátított mentális keret generalizálása, alkalmazása is meglehetősen gyakori az élet többi területén is. 


Az eddigi tapasztalatunk alapján nincs két egyforma ügyfél, annak ellenére, hogy a panasz többnyire azonos, és abban is biztosak vagyunk, hogy a tüneti kezelés mellet kiemelten fontos a kiváltó ok megszüntetése.


Megtérülés, kockázat, versenyelőny


A vállalati egészségprogram azonban szintén kevésnek bizonyulhat, ha a munkavállalói elköteleződés alacsony és fejlesztése elmarad. A vállalatok hatalmas előnyt jelenthetnek a munkavállalók számára, ha a szűrőprogramok és egészségfejlesztő programok beszerzése központilag, akár közös finanszírozással történik. A vállatok számára  hatalmas előnyt jelenthet, ha a munkavallóik időben felismert és kezelt betegsége miatt csökken a váratlan események, hiányzások, helyettesítések száma, valamint kiszámíthatóbbá válik a teljesítmény.


Szintén saját tapasztalat, hogy egy jól felépített egészségmegőrző  csoportfoglalkozás közösség-, és csapatépítő erővel bír, valamint alkalmat ad az együttműködő-készség és az általános empátia fejlesztésére is.


Éppúgy, ahogy a géppark elavulásának megelőzése, megfelelő karbantartása és a váratlan kiadások mérséklése, a munkatársak egészségének helyreállítása és megőrzése is versenyelőnyt jelent, ráadásul éven belüli többszörös megtérüléssel.


 Ne feledjék, 2024.04.18-án ED x MINDiet előadás az Europa Design-nál! Szeretettel várjuk!

Regisztáció a rendezvényre 


Spaceplan envelope

ÁRAJÁNLAT

Az alábbi elérhetõségek bármelyikén kérheti Kollégáink segítségét már a döntési folyamat legelsõ fázisában, legyen szó iroda- vagy területfelmérésrõl, szakvélemény készítésrõl, berendezési tervezésrõl, szaktanácsadásról, vagy látványtervek készítésérõl, vizualizálásról.

Telefon
+36 1 274-0001
Email
arajanlat@spaceplan.hu