Spaceplan background
Spaceplan envelope

FIABCI JUBILEUM – itt vannak a XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei!

| HOME | CIKKEK | FIABCI_JUBILEUM_-_ITT_VANNAK_A_XXV_MAGYAR_INGATLANFEJLESZTESI_NIVODIJ_PALYAZAT_NYERTESEI
2023-11-23 Written by: N/A Spaceplan | FIABCI JUBILEUM – itt vannak a XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyertesei! |

A FIABCI Hungary idén huszonötödik alkalommal rendezte meg a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek keretében a magyar és a nemzetközi szakmai zsűri 11 kategóriában díjazta a magyar ingatlanfejlesztések legjobbjait, amelyek 2024-ben a nemzetközi döntőn Szingapúrban is képviseltethetik magukat.

A XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat eredményhirdetésére 2023. november 22-én ünnepélyes keretek között került sor a Néprajzi Múzeumban. A jubileumi díjátadón részt vett a FIABCI világ elnöke, (2023-2024.) Budiarsa Sastrawinata, a FIABCI Európai Regionális Bizottságának elnöke, Felice Tufano, valamint a FIABCI meghívott európai elnökei.
A díjátadón köszöntőt mondott a FIABCI világ elnöke, (2023-2024.) Budiarsa Sastrawinata, valamint Lánszki Regő MRICS, Építési és Közlekedési, Építészeti államtitkár. A jubileumi díjátadó alkalmat teremtett a pályázat 25 éves történelmének áttekintésére, és az elmúlt 25 év sikereinek ismertetésére - a FIABCI World Prix d’Excellence pályázat eddigi legsikeresebb magyar résztvevőinek a bemutatására. Majd ezt követte az eredményhirdetés és a XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat nyerteseinek bemutatása és a díjak átadása.

A jubileumi díjátadót szakmai eseménysorozat is kísérte, november 21-én a Néprajzi Múzeumban rendezték meg a FIABCI európai elnökeinek ülését, amely szakmai kerekasztalbeszélgetéssel folytatódott a FIABCI elnökeinek, valamint a magyar és a külföldi ingatlanszakma képviselőinek a részvételével. A kerekasztalbeszélgetésen a magyar fejlesztők bemutatták a magyarországi ingatlanfejlesztés legújabb eredményeit, az új trendeket, valamint az ingatlanfejlesztés és a városfejlesztés sikeres összehangolásának eredményeit. A díjátadó napján a külföldi résztvevők buszos túrán ismerkedtek meg néhány kiemelkedő ingatlanfejlesztéssel, a Metrodom Panorámával a Duna Terasszal és a MOL Campusszal.


A XXV. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat díjazottjai


I. DÍJAT NYERT,
A KULTURÁLIS KATEGÓRIA I. DÍJÁT, ÉS AZ ÖRÖKSÉGVÉDELEM KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA,
ÉS A LEGJOBB PROJEKTEK A PÁLYÁZÓK SZAVAZATA ALAPJÁN, I. HELYEZETT:
Magyar Állami Operaház korszerűsítése, Budapest 

Pályázó: CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő zRt. és ZDA-Zoboki 
Építésziroda Kft. együttesen 
Beruházó: 2017-2019 és 2022: Magyar Állami Operaház 
2019-2022 között: Opera Vagyonkezelő Kft. 
Tervező: ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. 
Kivitelezői konzorciumok: 
• műemléki és üzemi területek: West Hungária Bau Kft., 
ÉPKAR Zrt., LAKI Zrt. 
• színpadtechnika: Bosch Rexroth Hajtás- és 
Vezérléstechnika Kft., Színpad- és Emelőgéptechnika Kft., 
Hidromatic Ipari Berendezéseket Tervező és Elektrotechnikai Berendezéseket Gyártó Kft.


Az Operaház felújításának köszönhetően a moderni¬zált és korszerű épület megtartotta annak történelmi és kulturális értékeit, hozzájárulva a környék élhetősé¬gének, a lakosság jólétének javulásához és illeszkedve a városfejlesztési koncepcióba, melynek részeként az akadálymentes tömegközlekedési eszközök elérhető¬vé tették az Operaházat. A műemléki épület részleges akadálymentesítése külön figyelmet kapott a tervezés és kivitelezés során. 
Az épületben található terek a modern igényeknek megfelelő technikai felszerelésekkel és berendezések¬kel rendelkeznek. Az innovatív műszaki megoldások között találhatóak energiatakarékos rendszerek, intel¬ligens világítás, korszerűbb, szélesebb tudású, ugyan¬akkor energiatakarékos színpadtechnológiai rendsze¬rek. 
A felújítás kulturális és gazdasági hatásai közé tartozik, hogy lehetővé teszi a még nagyobb szabású előadá¬sok és események megrendezését, ami vonzóvá teszi az Operaházat a művészetkedvelők és a turisták számá¬ra. A korszerűsített Operaház immár magas minőségű kulturális és művészeti eseményeknek adhat otthont.


II. DÍJAT NYERT,
ÉS A SZÁLLODA KATEGÓRIA I. DÍJÁT KAPTA, 
ÉS A LEGJOBB PROJEKTEK A PÁLYÁZÓK SZAVAZATA ALAPJÁN, III. HELYEZETT:
Déli Klotild Palota átalakítása – Matild Palace, a Luxury Collection Hotel 


Pályázó: Matild Palace, a Luxury Collection Hotel, Budapest 
Beruházó: Melis Investment Kft. 
Tervező: Puhl és Dajka Építész Iroda Kft. 
felelős építész tervező: Dr Puhl Antal, Dajka Péter 
Belsőépítészet: MKV Design 
vezető tervező: Maria Vafiadis 
Kivitelező: Melden Construction Kft.

Az 1900-ban épült Déli Klotild-palota ötszintes, neo¬barokk, kiemelt műemléki védettség alatt álló épület ötcsillagos szállodaként történő hasznosítása volt a fejlesztés alapvető célja. 
Az épület önmagában alkot egy tömböt, ezzel is ki¬emelve „szoborszerűségét”. Helyzete városképi szem¬pontból legalább olyan fontos, mint az építészeti érté¬kei. Térszerkezet szempontjából mind függőleges, mind pedig vízszintes értelemben két részre tagolódik, amit aztán a homlokzat egységbe fog. Ez a tagolódás tel¬jesen megfeleltethető a szállodafunkció közösségi és privát területi igényeihez. 
Az építészeti cél az volt, hogy a védett belső műem¬léki tereket, az épület eredeti közlekedőrendszerét és térszerkesztési logikáját ne csupán megtartsuk, hanem ezeket az épület előnyére is formáljuk. A kiemelt vé¬dett terek, mint a kávéház, a lépcsőházak, a bejárati 
passzázs ne csak egy kötelezően megőrzendő „múzeu¬mi” zárványként tengődjenek az épületben, hanem az eredeti funkció szerint töltsük meg őket élettel, hogy a hotelépület szerves, elválaszthatatlan részét képezzék.


III. DÍJAT NYERT,
ÉS AZ IRODAHÁZ KATEGÓRIA I. DÍJA:
MOL Campus, Budapest

Pályázók: MOL Campus Kft., Finta és Társai Építész Stúdió, 
Market Építő Zrt., CÉH zRt., ÓBUDA Group 
Beruházó: MOL Campus Kft. 
Tervező: Finta és Társai Építész Stúdió Kft. 
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. 
Műszaki ellenőr: CÉH zRt. 
Fenntarthatósági tanácsadó és minősítő: ÓBUDA Group 
Koncepcióterv: Foster Partners 
Belsőépítészet: KINZO Architekten GmbH 
Belsőépítész partner: Minusplus Generáltervező Kft. 
Tájépítészet: S73 Kft. 
Épületgépészet: Körös Consult Kft. 
Épületvillamosság: VA-IQ Kft. 
BMS: Artrea Consulting Kft. 
Szerkezetépítő: Moratus Szerkezetépítő Kft. 
Épületgépészeti kivitelező: ENSI Kft. 
Épületvillamossági kivitelező: Vilati Kft. 
Homlokzat kivitelező: Scheldebouw B.V.

A MOL Campus a MOL stratégiájának szimbóluma. Egyedi formában fogja össze a 28 emeletes tornyot és a hozzá tartozó pódiumot, így alkotva egységes, függőleges campust. Az irodaház 28 emeletes, 120 méter magas, és 2 500 munkavállalónak ad otthont, szintterülete pe¬dig megközelítőleg 86 ezer négyzetméter. 
A MOL a korábban 3. kerületben, 9 különböző épületben dolgozó kollé¬gáját költöztette az új székházba, amelynek elsődleges küldetése, hogy harmonikus munkakörnyezetet teremtsen a dolgozóknak és biztosítsa a hatékony munkavégzést. A belső terek kialakításakor elsődleges szem-pont volt, hogy a MOL olyan modern és fenntartható munkahelyet hozzon létre, amely támogatja az együttműködést. 
A zöld terek az egész épületben megjelennek, így hozva közelebb a természetet a munkahelyhez. Az épület a legtöbbet hozza ki környe¬zetéből, így nem csupán fenntartható megoldást, de mind Budapest, mind Magyarország számára új viszonyítási alapot is kínál. Hazánkban egyedülállóan sikeresen megszerezte mind a LEED Platinum, mind a BREAM Excellent minősítéseket.


A LAKÓÉPÜLET KATEGÓRIA I. DÍJA:
A47, Budapest


Pályázó: Bayer Property Zrt. 
Beruházó: BBID Ingatlanfejlesztő Kft. / BAYER PROPERTY Zrt. 
Tervező: Nyéki Gábor, Vékony Tamás 
Kivitelező: Bayer Construct Zrt.


A47 - A belváros legújabb ékessége 
Műemléki lakóépület felújítása

Hosszú ideje rontotta a világörökségi városképet az Andrássy út és a Liszt Ferenc tér sarkán álló, jobb sorsra érdemes épület, amit a Bayer csoport vett gondozásába, hogy visszaállítsa a neoreneszánsz-eklektikus stílusban épült ház 19. századi eleganciáját és méltóságát. 
„Egyedülálló fejlesztési lehetőség volt számunkra a beruházás Budapest történelmi belvárosban, hiszen a mintegy 4700 m²-es társasház felújítása kivételes helyszínen, az épület kulturális örökségének megőrzésével, csúcsmi¬nőségben történt. Roppant büszkék vagyunk az elért eredményre, amit bárki megcsodálhat a téren és a sugárúton sétálva.” 
Az országos egyedi védettség alatt álló épület felújítási munkálataihoz kivé¬teles szakértelemre és precizitásra volt szükség. Hiszen a műemléki restaurá¬lás, a tetőszerkezet elbontása, majd beépítése, az emelt funkciójú, prémium kialakítás, mind professzionális hozzáállást igényeltek. 
A beruházó víziója: Teljeskörű felújítás, miközben az épület megőrzi a korábbi karakterét. Kulcsrakész modern luxus lakások kialakítása. A régi és az új ta¬lálkozása. A klasszikus megjelenést ötvözni a modernnel. 
A neoreneszánsz-eklektikus műemlék lakóépületben a műemléki épületré¬szek restaurálását követően, emelt minőségű lakófunkcióval 13db prémium kategóriás lakóingatlan, 2db kereskedelmi egység és 1db vendéglátóhely ke¬rült kialakításra. 
A lakások mindegyike belsőépítészek által tervezett prémium minőségű bú¬torzattal kerül értékesítésre. 
Az épület belső udvara Liszt Ferenc tér lugasos hangulatát idézi növényze¬tével.


AZ IPARI KATEGÓRIA I. DÍJA:
A Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyháza 

Pályázó: Opera Vagyonkezelő Kft. 
Beruházó: Opera Vagyonkezelő Kft. 
Tervező: KÖZÉPÜLETTERVEZŐ ZRT., felelős tervező: Marosi Miklós, Dr. Smaraglay Gábor ügyvezető igazgató 
Kivitelező: STRABAG Konzorcium


1884–86-ban épült fel Feketeházy János mű¬termének tervei alapján a magyar vasúttörténet európai viszonylatban is párját ritkító legnagyobb csarnokrendszere, az Északi Járműjavító, amely több éven át tartó átalakítást és felújítást követő¬en 2020-tól a Magyar Állami Operaház új logiszti¬kai és művészeti központjának ad otthont. 
A közel 30 ezer m2-es területen épült fel az Ope¬ra próba-, gyártó- és raktárközpontja, amelyben a közel 500 személyes Bánffy Miklós terem, az ugyancsak operaházi színpaddal méretazonos He¬vesi Sándor háziszínpad és a hasonló alapterületű, Fricsay Ferencről elnevezett zenekari stúdió léte¬sült. Feketeházy János, az Operaház vasszerkezetei és az Eiffel-csarnok tervezőjének emléktere mel¬lett ide költözött az intézmény kilenc gyártóüze¬me, összes díszlete, jelmeze és kelléke is. 
Az OPERA itt játssza valamennyi kortárs balett¬előadását, a XX. századi operaművészet egyes re-mekeit és a kortárs operákat, ezen kívül a műfaj periférikus értékeit, az intézmény crossover kísér-leteit (opera és balett, dráma és zene, barokk és dzsessz, opera és video), átiratait, slágeroperák színpadi verzióit. Itt kerül színre a legtöbb gyer¬mekelőadás, gyermekfoglalkozás, és óriási tereivel éppúgy alkalmas látványos hangversenyekre, mint nagyrendezvények megtartására.


A VÁROSI LÉPTÉKŰ KATEGÓRIA I. DÍJA, ÉS A MAGYAR URBANISZTIKAI TÁRSASÁG KÜLÖNDÍJA:
Sopron Múzeumnegyed 

Pályázó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 
Beruházó: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata 
Generáltervezés: Archi.doc Építésziroda Kft., Józsa Dávid építész vezető tervező 
Kivitelező: FÉSZ Zrt. 
Kiállítás kivitelezési munkálatok: Narmer Építészeti Stúdió 
Üzemeltetés: Soproni Múzeum

A Múzeumnegyed projekt során meg¬valósult a Sopron főterén, a Tűztorony szomszédságában múzeumként működő Fabricius-ház, Storno-ház és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-ház összekapcsolása, mellyel egy komplex múzeumi egység alakult ki, az egész múzeum egy élményközpontú, látoga¬tóbarát intézménnyé vált. 
A fejlesztés megvalósítása során falát¬törésekkel, belső átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexumban, egy közös bejárattal vált megközelíthetővé minden kiállítás. A fejlesztés tartalmaz¬ta a Tábornok-ház átalakítását, felújí¬tását, udvarlefedését, a Fabricius-ház felújítását és a Storno-ház mögötti függőkert felújítását. 
Az újonnan kialakított központi fogadó¬tér a Tábornok-ház üvegtetővel fedett belső udvarában fogadja a látogatókat. A fogadótérhez kapcsolódnak a külön¬böző látogatóbarát kiszolgáló funkciók: a jegypénztár, információs pult, vizes blokkok, akadálymentes mosdó, baba¬szoba, ruhatár, ajándékbolt és kávézó. A fogadótéri lift fogja biztosítani mind a három épület vendégtereinek akadály¬mentes megközelíthetőségét.


AZ OKTATÁSI KATEGÓRIA I. DÍJA:
a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 


Pályázó: TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. 
Beruházó: Pécsi Tudományegyetem 
Tervező: TSPC Technical Supervision and Planning Consulting Hungary Kft. 
Kivitelező: ZÁÉV Zrt.

A Pécsi Tudományegyetem beruházásának célja egy korszerű, nemzetközi színvonalú, zöld és hallgatóbarát campus megvalósítása volt. A Modern Városok Program keretében egy 12.000 négyzetméteres új oktatási és kutatási épületszárny jött létre igen magas szintű szakmai követelmények figyelembevé¬telével. 
Az új szárnyban négy nagyelőadó és 34 sze¬mináriumi terem készült el. A kampusz köz¬pontjában található hatalmas központi pi¬henőpark tóval, kényelmes ülőbútorokkal és árnyas zónákkal várja a hallgatókat és okta¬tókat. A fejlesztés 135 új parkolóhely és 140 kerékpártároló kialakításával rendezte az egyetem parkolási szükségleteit. 
Az új épületszárnyban találhatók az úgyne¬vezett Core Facility terek, melyek az orvosi kutatások legmagasabb szintű követelmé¬nyeinek felelnek meg és speciális jellemzőkkel bírnak. Ez a terület a „labor a laboron belül” elv szerint valósult meg, az épület közepén helyezkedik el és az intézetek közösen hasz¬nálják.


A TÁJÉPÍTÉSZETI KATEGÓRIA I. DÍJA:
Hullámzó víztükör – A Vizafogó park fejlesztése a XIII. kerületben. 


Pályázó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Önkormányzat 
Beruházó: Budapest Főváros XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. 
Tervező: Objekt Tájépítész Iroda Kft. Pécsi Máté ügyvezető 
Archikon Építésziroda Kft. Nagy Csaba és Pólus Károly ügyvezetők 
Kivitelező: Parkfenntartó-Kertészeti és Szolgáltató Kft.

A XIII. Kerületi Önkormányzat integrált városfejlesztési politikájának része volt a Vizafogó park megvalósítása. 
A területet korábban beépítésre szánták, de a lakos¬ság számára élhetőbb, a klímastratégia szempontjából megfontoltabb hasznosítása mellett döntött az Önkor¬mányzat. 
A Vizafogó parkkal egy olyan ’ökopark’-jellegű zöldfe¬lület jött létre, amelynek elvei között a klímavédelem, a fenntarthatóság és a minél inkább természetes felület¬képzések szerepelnek. A hőmérsékletre gyakorolt hatás szempontjából a 938 m2 vízfelülettel rendelkező mes¬terséges tó, jelentősen növeli a komfortérzetet a nyári időszakban. 
A park ezenkívül karakterével, parki elemeivel egyedi identitást is biztosít a XIII. kerületnek. A felhasznált ter¬mékek és anyagok összhangja ihletet adó stílust tükröz. 
Vitathatatlanul értéket teremt a környezetében élők számára. 
A kerületi lakók számára új, az integrált tervezés szem¬pontjainak megfelelő, a lakosság több generációjának rekreációs igényét kielégítő új közpark valósult meg, biztosítva benne az okos város szolgáltatásokat.


A VEGYES FUNKCIÓJÚ ÉPÜLET KATEGÓRIA I. HELYEZETT:
Kozmo Hotel és Társasházi Lakások, Budapest 

Pályázó: Kima Studio Kft. 
Beruházó: MHC Hotel Company Kft. és Zenobia Hungary Kft. 
Tervező: Kima Studio Kft. Felelős tervező: Draskóczy Gergely (KOZMO hotel és társasházi lakások “AA” szárny, KIMA Studio Kft.), Mészáros Gabriella (Társasházi lakások “AB” szárny, AVS Tervező Kft.) 
Kivitelező: Codecsa HU Kft., Climava HU Kft., Reticolo Kft., Traboré Design Kft.

A premodern épületet a historizmus és szecesszió stílus¬határán Ray Rezső telefonközpontnak tervezte 1910- ben. Az épület a korai magyar vasbetonépítészet kiemel¬kedő példája. A technológia fejlődésével folyamatosan, az épület értékeit nem kímélve átépítették, míg végül funkcióját vesztve hosszú ideig üresen állt. 
A befektetők és tervezők egy 5*-os szállodát és egy 18 és egy 10 egységet tartalmazó apartmantömböt valósítot¬tak meg a létesítményben. 
A több évig tartó átalakítás során a műemléki értékeket felkutatták és helyreállították. 
Az apartmanok közvetlenül a térről nyíló két bejáraton át közelíthetők meg, míg a 22 lakosztályt és 62 szobát be¬fogadó hotel a belső udvarról nyílik. Az 5*-os szállodához reggeliző, étterem, wellness központ és konferenciater¬mek tartoznak. Az épület adottságaiból adódóan nincs benne két egyforma lakosztály, vagy szoba. 
Az átalakítás eredményeképpen az épület megújult egy teljesen más funkcióval, emeli a környezete színvonalát is, miközben tiszteletben tartották az értékeit.


A KÖRNYEZETTUDATOS KATEGÓRIA I. DÍJA:
H2Offices 1. fázis, Budapest 


Pályázó: Skanska Magyarország Ingatlan Kft. 
Beruházó: Skanska Magyarország Ingatlan Kft. 
Tervező: Arrow Architects, Studo IN-EX Zrt. 
Kivitelező: Skanska Építő Magyarország Kft.

A H2Offices épületegyüttessel egy természet által inspirált mun¬kakörnyezetet hozunk létre, mely jótékony hatással van az emberi egészségre és produktivitásra, miközben energiahatékonysága révén csökkenti az épület használóinak ökológiai lábnyomát. 
A Fővárosi Vízművek egykori telkén található H2Offices Budapest egyik legforgalmasabb pontján kínál zöld környezetet. Az összesen 65 000 m2-nyi bérelhető területtel rendelkező komplexum három épületből áll majd. Az első 27 000 m2-nyi bérelhető területű épület nyolc emeletét három föld alatti parkolószint teszi teljessé. 
Az itt dolgozók jóllétét és egészségét a zöld területek, a maximalizált természetes fény, a kiváló levegőminőség, a természetes anyagok és a tetőtéri futópálya, az érintésmentes megoldások biztosítják. 
Az épület megszerezte a LEED Platinum Core & Shell v4 minősí¬tést, hazánkban elért eddigi legmagasabb pontszámmal, megcé¬lozza a WELL v2 Core & Shell, valamint a WELL Health & Safety tanusításokat is, és elérte az Access4You Gold minősítést is.


A KATEGÓRIÁN KÍVÜLI I. HELYEZETT:
Piaccsarnok – Nagykőrös 


Pályázó: Nagykőrös Város Önkormányzata 
Beruházó: Nagykőrös Város Önkormányzata 
Tervező: Kiss Járomi Építészeti és 
Belsőépítészeti Iroda Kft. 
Dr. Kiss Gyula DLA és Járomi Irén 
vezető tervezők 
Kivitelező: EU-ÉPÍTŐ Kft. 
Üzemeltető: KÖVA-KOM Nonprofit Zrt.

Az új piac-csarnoképülete egy sok éve érlelődő és a város és az egyetemi kar közötti együttműkö¬dés mint városi edukációs folyamat által segített döntéshozatal végterméke. Fontos mindez azért, mert a piac mint a helyi kisgazdaságok motor¬ja újra éledve helyet tud adni a helyben termelt egészséges élelmiszerek elérésének. 
Első lépésként el kellett hinni és meg kellett érteni mindennek a szükségességét. Második lépésként egy olyan épületet kellett tervezni, amely úgy képviseli a „3.évezred első percei”- nek építészetét, hogy egy kisváros családiházas városszövetében mint befogadó közegben egész¬ségesen tudjon jelen lenni. 
A klímatudatos épület tömege és egész struk¬túrája úgy lett megkonstruálva, hogy minimá¬lis – kvázi zéró – energiafelhasználással magát szellőztetve, gépi hűtés és fűtés és légtechnika nélkül működik. Mindent az épület kialakításá¬ból adódó természetes folyamatok üzemeltetnek. A két hétnél hosszabb téli fagypont alatti idő¬szakban a napelemek által termelt energia egy része elektromos sugárzó ernyőket lát el fagy¬mentesítési célból. 
Az energiadizájn által kalkulált energiaegyensúly a belső üzletek hűtőgépei (húsbolt, virágbolt stb.) által csarnokon belül leadott energiák révén, fel¬használva a piacozó emberek és a világítás és a zöldségek által leadott energiákat, tart fenn egyensúlyt. Az épület árnyékolását és fiatalos megjelenését adó nemes színű egyedileg per¬forált klímahomlokzat egységes és ugyanakkor teljesen egyedi dizájnt képviselve becsábítja és a szó jó értelmében trendi hellyé teszi a fiatal korosztályok szemében is. 
A város büszke új középület minőségű épületére.


AZ ÉPÍTÉSI VÁLLALKOZÓK ORSZÁGOS SZAKSZÖVETSÉGE KÜLÖNDÍJA, A MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA KÜLÖNDÍJA, 
ÉS A LEGJOBB PROJEKTEK A PÁLYÁZÓK SZAVAZATA ALAPJÁN, II. HELYEZETT:

Néprajzi Múzeum, Budapest 
Pályázó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. 
Beruházó: Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. 
Tervező: Napur Architect Kft., Marcel Ferenc DLA 
Kivitelező: ZÁÉV Zrt, Magyar Építő Zrt.

A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kultu¬rális fejlesztésének részeként átalakítja a budapesti kultúra élményét, valamint új szabadidős lehetősé¬geket és zöldfelületeket hoz létre a Városligetben. 
A Ferencz Marcel építész által tervezett Néprajzi Múzeum öt szinten ösztönözi a látogatókat a nép-rajzon keresztül a részvételre és interakcióra; föld¬alatti kiállítási szint, földszinti Látogatóközpont, bemutató és előadóterekkel, múzeumi oktatással. Célja a néprajz élményét a természet, a használat, a tárgyak és életvitel, a gyűjtemények kölcsönhatá¬sa révén életre kelteni, állandó és ideiglenes, néha crossover kiállítások és oktatások mellett tanulási programokkal. Ez lehetőséget teremt bárki számá-ra, hogy elmerüljön ebben az élményben. 
A 34.000 m²-es (teljes alapterületű) épülethez a tervezők a népi kultúrából és a természet szi-nergiájából, illetve az ősi magyar spiritualitásból merítettek ihletet és a legjobb gyakorlat szerinti fenntarthatósági alapelveknek megfelelően kivi¬telezték.


A BKIK KÜLÖNDÍJA:
Pillar Irodaház, Budapest

Pályázó: GTC Magyarország Zrt. és ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. együttesen 
Beruházó: Kompakt Land Kft. 
Tervező: ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. 
Kivitelező: KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.

Budapest egyik legsűrűbb üzleti negyedének új prémium irodaháza barátságos színeivel, finoman hullámzó formájával és izgalmas utcai megnyitá¬saival új színfolt a Váci úti irodafolyosón. A bérlői igények kiszolgálása mellett fontos beruházói-ter¬vezői szándék volt, hogy egy, a környezetébe illesz-kedő, a város és a várost használók szempontjaira is érzékenyen figyelő irodaház jöjjön létre. 
A különleges forma és az utcai kapcsolatok miatt az egyébként nagy tömegű – négy épülettömb, 29 ezer négyzetméter – Pillar Irodaházat könnyednek, szellősnek érezzük, az utcán sétálók élvezhetik az árkáddal fedett járdákat és az udvar zöldjét. 
A legmagasabb pontján 7 szintes – de tömbönként változó magasságú –, prémium irodaház emele¬ti szintjein napfényes, tágas irodatereket, míg a földszinten szolgáltató és kiszolgáló funkciókat alakítottak ki. A kiváló közlekedési kapcsolatokkal rendelkező házban kétszintes mélygarázs, kávézó, étterem és konferenciaterem is helyet kapott. 
A LEED Gold minősítésű épület számos zöld megol¬dást és a fenntarthatóságot szolgáló technológiát alkalmaz.


A HUGBC KÜLÖNDÍJA:
Bosch Budapest Innovációs Kampusz 

Pályázók: Robert Bosch Kft., CÉH zRt., Market Építő Zrt., ÓBUDA Group 
Beruházó: Robert Bosch Kft. 
Koncepcióterv: Robert Bosch Kft. CÉH zRt. 
Generáltervező: CÉH zRt. 
Generálkivitelező: Market Építő Zrt. 
Szerkezetépítés: West Hungária Bau Kft. 
Projektmenedzser: ÓBUDA Group 
Belsőépítészet: CÉH zRt. (Milliméter Műterem Bt.) 
Belsőépítész partner: MádiLáncos Studio Kft. 
Tájépítészet: Tília Bt. 
Kert kivitelező: DeepForest Kft. 
Külső infrastruktúra: Colas Hungária Zrt. 
Konyhatechnológia: Teco-Gastro Bt.

A Bosch Budapest Innovációs Kampusz Magyar¬ország legújabb gépjárműtechnológiai fejlesztési központja. A kampusz, melynek építési munkálatai 2018-ban kezdődtek, a meglévő Robert Bosch Kft. (így egyúttal a Bosch Budapesti Fejlesztési Központ) kampuszának kibővítése, amely a Bosch világszintű fejlesztéseinek egyre hangsúlyosabb helyszíne. 
A kampusz létszámát tekintve az egyik legnagyobb európai fejlesztési központ, ma mintegy 3500 szakember – programozók, villamosmérnökök, gé¬pészmérnökök, fizikusok – formálja a jövőt, azon belül is a mobilitás jövőjét a Gyömrői úton. A Bosch Budapest Innovációs Kampusz 90 000 m2-en 1800 újgenerációs munkahelynek ad otthont. 
14 000 m2 műszeres kutató- és tesztlabor, egy különleges kültéri tesztfelület és egy csúcstechno-lógiás óriás tesztcsarnok is megtalálható a komp¬lexumban, melyek a vállalatnál zajló szerteágazó technológiai fejlesztéseket szolgálják. 
A Bosch 70 milliárd forintos beruházása tovább erősíti Magyarország szerepét a nemzetközi inno-vációs és ipari együttműködések, valamint a globá¬lis járműipari fejlesztések területén.


A LAKÁSVÁSÁR MÉDIACSOPORT KÜLÖNDÍJA:
MenDan Magic Spa & Wellness Hotel**** Superior tetőszinti SKY POOL medence, ZALAKAROS 

Pályázó: MenDan Hotel Kft. 
Beruházó: MenDan Hotel Kft. 
Tervező: Jankovics és Társa Kft., felelős tervező: Jankovics Tibor 
Kivitelező: medence: Direct-Line Kft., acél szerkezetek: Hork-Acél Kft.

A fejlesztés tárgyát képező 165 szobás szállodaépület 1999 és 2002 között létesült Zalakaros központjában. A fejlesztés alapötlete onnét származik, hogy a szálloda telek mérete nem adott lehetőséget kültéri nyitott me¬dence létesítésére, így a beruházó az oszlopokon nyugvó, tetőszinti megoldás mellett döntött. 
A fejlesztésként 2022-ben megvalósult tetőszinti well¬ness egység egy 5,5 x 26 méter vízfelületű, egész éves használatú kültéri medencét és egy nagyméretű, 50-60 fős szaunaszeánszok megrendezésére alkalmas szaunát, valamint ezekhez kapcsolódó napozóteraszokat és napo¬zóhidat foglal magában. Utóbbi egyben a két épületrész tetőszinti összekötését is biztosítja. A tetőszinti fejlesztést a meglévő beltéri fürdővel egy újonnan létesült homlok¬zati panorámalift köti össze. A medence fűtött térből való közvetlen megközelítését a vízfelület fölé nyúló közlekedő biztosítja. 
A tetőszinti medence európai viszonylatban is egyedülál¬ló, melynek megvalósítása a projekt minden részvevőjé¬től innovatív gondolkodást követelt.


A MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE KÜLÖNDÍJA:
Pesterzsébeti Dunai-sétány fejlesztése (I. ütem) 

Pályázó: Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzata 
Beruházó: Budapest Főváros XX. kerület, Pesterzsébet Önkormányzata 
Tervező: Platinium Group Kft, felelős tervező: Szalay-Szakály Zsuzsanna Dóra 
Kivitelező: Gép-Liget Építőipari Kft.

A projekt elsődleges célja az volt, hogy ös¬szefüggő és egységes arculatú, természetközeli sétány jöjjön létre és minden idelátogató szá¬mára kényelmesen elérhető legyen a ”vízparti élmény”, ami Pesterzsébet egyik kiemelkedő jelentőségű értékének számít. 
A tervezés során kiemelt figyelmet kapott a természeti környezet védelme, a területen je¬len lévő használati funkciók integrálása és az egységes esztétikai minőség létrehozásának igénye. 
A megvalósult 4 db úszómű és 2 db víziállás kiemelt pontjai lettek a beruházásnak, mivel nagyon ritkán készülnek hasonló jellegű kö¬zösségi vízi létesítmények. 
A megújult és bővített játszótér pedig immár jelentősen nagyobb befogadóképességgel ren¬delkezik, mint korábban. 
Az alkalmazott növénytelepítés fái a vízparti ligeterdők fajaiból kerültek ki, míg az évelő¬kiültetések a helyszín karakterére való tekin¬tettel főleg vízpartimitátor növényeket tartal¬maznak.


A MAGYAR INGATLANSZÖVETSÉG KÜLÖNDÍJA:
MERCURE Debrecen**** Superior 

Pályázók: Bajcsy Invest Kft., BORD Építész Stúdió, Accor Hotelservices Magyarország Kft. és Hajdú-Alu Zrt. 
Beruházó: Bajcsy Invest Kft. 
Tervező: Bord Építész Stúdió 
Generál kivitelező: Hajdú-Alu Zrt.mm

Debrecen szívének egy csendes utcájában épült fel a város első nemzetközi márkanevet viselő szállodája a MERCURE Debrecen. A négycsillag superior minősítésű szálloda hiánypótló beruházás, mely kiszolgálja a dina¬mikusan fejlődő városba érkező növekvő számú turista és üzleti utazó igényeit. 
Létrejöttével a sétálóövezet kibővült, az elhanyagolt ut¬carészlet elegáns európai formát öltött, odacsalogatva ezzel az arra járókat. A hotel hamar az üzleti utazók és a céges rendezvények kedvelt szolgáltatójává vált, ugyan¬akkor étterme a Winestone Restaurant & Bár a helyiek körében is közkedvelté vált. 
A szokatlan tömegkialakítású épületen a nyílászárókon és a tartószerkezeten is megjelenő ferde vonalak dina¬mizmust és eleganciát sugallnak. 
A belsőépítészeti koncepciónak a hagyományos virág¬karnevál, valamint Debrecen és környékének földrajzi jellegzetességei a fő motívumai. A felhasznált anya¬gok magas minősége, a különleges design bútorok és az egyedi printelt tapéták a színvonalas szolgáltatáshoz illő környezetet teremtenek. 


AZ INGATLANFEJLESZTŐI KEREKASZTAL EGYESÜLET KÜLÖNDÍJA:
DEAN’S Home, Budapest 

Pályázó: Forestay Group 
Beruházó: Forestay Development Kft. 
Tervező: Avant Garde Építész Stúdió, Kertész András DLA 
Kivitelező: Swietelsky Magyarország Kft.

A Dean’s egy hibrid üzemeltetésű szálláshely, mely egyszerre kínál hosszú távú lakhatást a Budapesten tanuló külföldi diákoknak és rövid távú szállást a várost látogató turistáknak. 
A fejlesztés során Budapesten elsőként valósult meg privát alapon működő nagyméretű diákszál¬lás. Az üzemeltetési modell a vendégek igényei sze¬rint dinamikusan változtatja szobáinak arányát a rövid és középtávú hasznosítás között. A 418 db egyszemélyes szoba saját konyhával és fürdőszobá¬val rendelkezik, magas minőségű kiépítése, fiatalos designja megfelel a mai elvárásoknak. 
Az épület nagy kapacitású közösségi tereket, tanu¬lószobákat, edzőteremet, TV szobákat, tetőteraszt, kávézókat, éttermet és élelmiszerboltot is kínál. 
A földszintjén áthaladó sétány közvetlen összeköt¬tetést teremt a Semmelweis Egyetem épületei és a metrómegálló között. 
A projekt fejlesztője a magyar Forestay Development Kft. Az ingatlan tulajdonosa a Forestay Diákhotel I. Ingatlanalap. Az épület a Forestay Group üzemel¬tetésében működik.


A KOVÁCS ATTILA EMLÉKDÍJA:
Kőbányai Mocorgó Óvoda új épületének megvalósítása 

Pályázó: Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat 
Beruházó: Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. 
Tervező: KJT Építész Stúdió Kft. 
Kivitelező: Nimród-Bau Beruházó és Kivitelező Kft.

A Kőbányai út 38. szám alatt a meglévő korszerűtlen földszintes oktatási-nevelési épületek bontását követően egy új 6 csoportos, kétszintes óvoda épült fel csökkentve a beépített területet és növelve a zöldfelületek méretét. Az intézmény gyermekbarát jellegét hangsúlyozzák a klasszikus formabedobós játékra emlékeztető vidám játékos színek és geometrikus formák, amelyek az épület külső homlokzatán és belső tereiben visszatérően jelennek meg. A csoportszobák egy jól átlátható rendszerben a világos és tágas belső aula köré szerveződnek. Az egyes csoportszobák és az udvar kapcsolatát a tágas árnyéko¬lókkal fedett teraszok biztosítják. A természetes anyagok alkalmazása és a természetközeliség kiemelt szempont volt a tervezésnél. A korszerű műszaki megoldásokkal (hőszivattyú, napelemek stb.) jelentősen csökkent az épület energiafelhasználása.


A BUDAPESTI ÉPÍTÉSZ KAMARA KÜLÖNDÍJA:
Pünkösdfürdő park, Budapest

Pályázó: BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Nonprofit Zrt. 
Beruházó: Budapest Főváros Önkormányzata 
Tervező: BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Nonprofit Zrt. 
Felelős tervező: Szalkai Adrienne okleveles táj- és kertépítészmérnök, vezető tervező 
Kivitelező: BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK Nonprofit Zrt.; Kobold 2003 Kft. - Vackorkert Kft. konzorcium

A Fővárosi Önkormányzat a BKM Nonprofit Zrt. FŐKERT Kertészeti Divíziója közreműködésével új városi parkot alakított ki Óbudán, a Duna partján, a Római parttól északra. Az új park karakterének meghatározásakor egy újszerű, ökológiát, természetességet a tervezés fóku¬szába állító beruházás valósult meg szemben a „hagyományos” városi parkfejlesztésekkel. 
Olyan park, ahová az emberek azért látogatnak el, hogy minél természetesebb közegben lehes¬senek, pihenjenek. 
A park tematikájában, hangulatában, növény¬alkalmazásában és funkciójában is karakte¬resen elkülönülő egységekből épül fel, ahol a vízparti és a települések határára jellemző táj¬elemek jelennek meg, melyeket a sétaút köt össze, fűz egésszé. 
A projekt a hagyományos tájépítészeti, közparki fejlesztésekhez képest ökologikusabb, a klíma-változáshoz való adaptációra nagyobb hang¬súlyt fektető fejlesztést valósított meg. A zöld¬felületek tekintetében az intenzív fenntartású gyepfelületeknél lényegesen nagyobb hang¬súllyal jelennek meg az extenzív fenntartású - kevés beavatkozást igénylő - zöldfelületek.


A LEGJOBBAN ELŐADOTT PROJEKT:
Boutique Hotel Gaia**** Kecskemét 

Pályázó: GAIA Kft. 
Beruházó: GAIA Kft. 
Tervező: Szabó és Társa Kft. - Szabó Balázs, Statikus Mérnöki Iroda Kft. - Sípos Szabó István 
Kivitelező(k): Nazca Bau Kft., Grandbau-Ker Kft., Pe-Fa Faipari Kft., Zakar István, Gyenis Tibor, Fabricius Anna, 
Tüzikovács Bt., Faipari Szobrász Kft., Termonivó Plus Kft., CSL Hungary Kft., Patai józsef 

Életérzés, stílus és elegancia. Csodálatos építészeti megoldások, mitoló¬gia és kultúra találkozása. Híd múlt és jövő között, öröm a jelenben. Ezt jelenti ma a Boutique Hotel Gaia! 
Több mint 10 éven át várta jobb sorsát a Kecskemét belvárosában, a város történelmi korzóján elhelyezkedő, a város egyik legszebb, a még lepusztultságában, elhagyatottságában is impozáns, közel 150 éves épü¬lete. 
Az újjászületési folyamat 2018-ban indult és közel 5 évnyi munka után 2022 végére Kecskemét egyik ékköve lett! 
Az épületben egy 30 szobás hotel került kialakításra, kávéházzal, amely ötvözi a kényelmet és eleganciát az arisztokrata otthonossággal. A szol¬gáltatások között helyet kapott egy századelőt idéző szalon és egy privát szauna is. 
A műemlék épület visszakapott minden olyan elemet, amely az évek so¬rán eltűnt, megsérült. A szakma legjobbjai kaptak felkérést arra, hogy létrejöjjön az, amit a tulajdonos megálmodott. Festőművész, képzőmű¬vész, épületszobrász, tüzikovács és kézi fafaragó mester, kiegészítve az innovatív, környezettudatos technológiát alkalmazó kivitelezőkkel. 
A beruházó nagyszerű példát állított. Az elkészült munka felszólítás arra, hogy ne vesszenek kárba az ősök által létrehozott értékek.


AZ irodakereso.info KÜLÖNDÍJA:

BudaPart Gate Irodaház, Budapest

Pályázó: STUDIO’100 Építészeti Kft. 
Beruházó: Property Market Kft. 
Tervező: STUDIO’100 Építészeti Kft. 
Kivitelező: Market Építő Zrt.

A közismert BudaPart-projekttel a főváros egyik legkomplexebb beru¬házása jön létre a Lágymányosi-öbölben. A projekt első, reprezentatív középületeként a BudaPart Gate irodaház készült el. Pozíciója kiemelt: nevéhez híven a városnegyed fő feltárási irányából kapuzatot alkot az időközben szintén felépült MOL Campussal. 
A léptékkülönbség miatt fő építészeti cél volt egy olyan homogén, monolitikus épületkarakter megfogalmazása, amely nem méretével és különleges szerkezeti megoldásaival, hanem időtálló, puritán megje¬lenésével kívánja egyszerre ellenpontozni és kiegészíteni a szomszédos felhőkarcolót. Ezt az összetett alaphelyzetet a szoborszerű, apró szög¬törésekkel osztott kubus mellett a homlokzati mintázat finom, rejtett játékossága hivatott kezelni. 
A ház eredendően kétarcú: a forgalmas Dombóvári út és a vasúti töltés felé zártságot, míg a negyed fő közterülete, a Buda-part tér felé nyitottságot mutat. Erre nyílnak a nagy üvegfelületekkel határolt földszinti terek is, amelyek kereskedelmi és vendéglátó funkciókkal is gazdagítják a közterületet.


A MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGÉNEK KÜLÖNDÍJA:
Radisson BLU Béke szálloda belsőépítészeti felújítása, Budapest

Pályázó: Danubius Hotels Zrt. 
Beruházó: Danubius Hotels Zrt. 
Építészeti tervek: Archimánia Kft. – Smetana Kristóf 
Belsőépítészeti tervek: 
Specialized Contract Design – Nathalie Rottenburg 
Kivitelező: DVM group 
Lebonyolító: V-Ber Mérnöki és Tender Kft.


A Radisson BLU Béke Hotel**** Superior ma a budapesti Nagykörút egyik emblematikus épülete, mely az elmúlt hónapokban ünnepelte fennállásának 110 éves évfordulóját. 
Az épület gazdag történelme során több esetben is a kor színvonalát meghaladó megoldásokat alkalmazott, nem volt ez másképp az 1985- ös nagyrekonstrukció során sem, a Radisson első, a szocialista blokkhoz tartozó szállodájaként. 
A kor előtt haladás hagyományát az építészeti örökséggel, az épület¬ben lévő műtárgyak restaurálásával és a modern vendégtérbe integ¬rálásával együtt tűzték ki a célokat a belsőépítész és az építész tervező vezette tervezőcsoport elé. 
A megszületett tervek egyúttal a nemzetközi lánc által támasztott követelményeket is kielégítették. Így vált a 20. század emblematikus, akkori modern Britannia szállója a 21. század modern, letisztult, ven¬dégközpontú Radisson BLU Béke hotelévé. 
A kivitelezést 5 év alatt, több kivitelezővel együttműködve, és a vi¬lágjárvány pusztítását is átvészelve 2022. első negyedévében vehették teljes készültségben birtokba az üzemeltető és a vendégek.

Kivitelező: DVM group 

Lebonyolító: V-Ber Mérnöki és Tender Kft.


A FIABCI MAGYAR TAGOZATÁNAK KÜLÖNDÍJA:
Cédrus Liget lakópark, Szeged 

Pályázó: B.A.D Architects and Design Studio Kft. 
és Integrated Engineering Solutions Kft. 
Beruházó: Cédrusliget Lakópark Kft. 
Tervező: B.A.D Architects and Design Studio Kft., 
Bara Ákos Dániel és Integrated Engineering Solutions Kft. 
Kivitelező: Cédrusliget Lakópark Kft.

A terület eredetileg a Honvédség kezelésében állt, ebből az időszakból maradt meg a terü¬let északnyugati sarkában álló, műemléki vé¬dettségű Lovarda épület, melynek felújítási és hasznosítási munkái szintén a fejlesztés részét képezték. 
A terület átalakuló, a régi felhagyott ipari, ke¬reskedelmi létesítmények helyét lassan átve¬szik a lakóegységek. 
A fejlesztés kiemelt célja, a nagy területen megvalósuló integrált, koherens lakószövet megteremtése, mintegy az átalakuló lakóöve¬zet centrumának kialakítása volt. 
Kisebb alapterületű többszintes tömbök kiala¬kításával és a lehető legtöbb parkoló pince¬szinti elhelyezésével sikerült maximalizálni a zöldfelületek méretét, így a burkolt utakat és a felszíni parkolókat csak a funkcióhoz mérten legszükségesebb helyeken alakítottak ki. 
A pinceszinten a terület közepét feltárva egy belső kert képződött, nagy felületű élő vizű ta¬vakkal.


AZ ÉPÍTÉSZFÓRUM KÜLÖNDÍJA:
a Verno House*****, Budapest 

Pályázó: Leonstrella Üzemeltető Kft. 
Beruházó: Leonstrella Üzemeltető Kft. 
Tervező: BIS Építész Iroda Kft., Losonczi Júlia 
Kivitelező: LTV Interior Kft.

Az 1800-as évek növekvő lakosságával megnőtt az igény par¬kosított terekre és korzókra. Széchenyi István, a kor kiemel¬kedő politikusa is e fajta innovációk mellett lobbizva álmodta meg a Rosenberg-ház szomszédságában elterülő sétányt, el¬képzelése egy városi oázis megteremtése volt. 
Az egykor bérházként működő épület igazi közösségi térré vált az évek során, a BDPST Group pedig ezt a közösségi teret és belvárosi oázist igyekszik megidézni a Verno House épüle¬tével is, amely 2022 végén szállodaként nyitotta meg kapuit. 
Koncepciójára nagy hatást gyakorolt az épület környezete: a Szabadság tér parkja, illetve a belváros élettel teli utcái is inspirációt nyújtottak a szálloda hangulatának kialakításához. A szálloda és annak étterme, a Flava Kitchen & More kialakí¬tásánál és dizájnjánál is fontos volt, hogy a belső terek vissza-adják mindazt, amit az alapkoncepció magába foglal. 
Az enteriőr terveit a Bis Tervezőirodától Losonczi Júlia, Pusztai Veronika és Gyökér András készítették ügyelve arra, hogy a nagyobb részletektől – mint például a bútorok, textíliák kivá¬lasztása – egészen a legapróbb elemekig tökéletes összhang¬ban legyen a szálloda üzeneteivel.

Spaceplan envelope

ÁRAJÁNLAT

Az alábbi elérhetõségek bármelyikén kérheti Kollégáink segítségét már a döntési folyamat legelsõ fázisában, legyen szó iroda- vagy területfelmérésrõl, szakvélemény készítésrõl, berendezési tervezésrõl, szaktanácsadásról, vagy látványtervek készítésérõl, vizualizálásról.

Telefon
+36 1 274-0001
Email
arajanlat@spaceplan.hu