Spaceplan background
Spaceplan envelope

Mindszentyneum – Zalaegerszeg

| HOME | HIREK | MINDSZENTYNEUM_-_ZALAEGERSZEG_1
2023-12-04 Written by: ED Spaceplan | Mindszentyneum – Zalaegerszeg | iroda,irodabútor,kávézó,wellbeing,konferenciaterem,múzeum

Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum szomszédságában kapott helyet a Mindszentyneum, a Mindszenty József Látogatóközpont új kortárs épülete, amely megidézi az egykori zalaegerszegi plébános emlékét, bemutatja életét. A három állandó kiállítást, egy időszaki kiállítóteret, konferenciatermeket, ajándékboltot, kávézót, múzeumpedagógiai helyiségeket magában foglaló múzeum generáltervezője a TSPC volt, az építészeti és belsőépítészeti tervezést a Konkrét Stúdió vezette. A névadó személyét idéző bíbor színű berendezést az Europa Design szállította.


Mindszeryneum3Mindszenty József Látogatóközpont új kortárs épülete, konferenciaterem - Fotó forrása: Ancza Krisztina


Balogh Csaba építészt – Konkrét Stúdió – a tervezési koncepcióról kérdeztük:

Mi volt a megbízó elvárása? Milyen funkciók kaptak helyet az épületben?

A megbízó elvárása egy multifunkcionális épület volt, amely méltó emléket állít a két világháború között a városban plébánosként működő - később a kommunizmus idején vértanúvá váló -  Mindszenty Józsefnek. Az épületben a névadó életpályáját bemutató kiállításon túl a kommunista egyházüldözést bemutató tárlatot kellett elhelyezni, és emellett alkalmassá kellett tenni konferenciák, kulturális rendezvények, időszaki kiállítások befogadására. A belvárosi kulturális zóna kiterjesztéseként tekintettek a fejlesztésre a megyei jelentőségű Göcseji Múzeum melletti területen. Ezeken felül kávézót, kegytárgy és múzeumi bolt funkciót, vetítőtermet és egy további állandó kiállítást helyeztünk el az épületben. Ez utóbbinak az anyagát az építés előtt végzett régészeti feltárások eredményei adják. 


Mindszentyneum1Mindszenty József Látogatóközpont multifunkcionális épülete, kávézó - Fotó forrása: Ancza Krisztina

Milyen főbb építészeti és belsőépítészeti elemek tükrözik leginkább az épület szellemiségét?

Az épület szellemiségét Mindszenty bíboros öröksége határozta meg. Szikár, puritán, ugyanakkor nagyvonalú, tiszta és elegáns épületet álmodtunk meg. Az épület külső megjelenését a lamellás homlokzatburkolat dominálja, amely az izgalmas optikai hatásokkal bíró moire selyem bíborosi köpeny építészeti átirata. Ez a szigorú, de izgalmas burok zártságot és áttörtséget egyszerre biztosít a homlokzatnak, szabályozza az épület külvilággal való viszonyát. A kint és bent közti folyamatos, szinte észrevétlen átmenet alapvető tervezői szempont volt.


Mindszentyneum külsőMindszenty József Látogatóközpont multifunkcionális épülete , az épület külső megjelenését a lamellás homlokzatburkolat dominálja - Fotó forrása: Ancza Krisztina


A belső tér milyen kapcsolatban áll a névadóval – anyag- és színhasználat, fények, berendezés?

A belsőben a teljes épületet átszövő központi átrium és lépcsőtér emelkedett hangulatot ad, amit a törtfehér monolit, kézműves felületek erősítenek. Ezt gazdagítja a közösségi terekben alkalmazott valódi fa padló és fa bútorok, bíbor színű kárpitok, függönyök világa, amellyel szándékaink szerint otthonos, szerethető, barátságos közösségi helyet hoztunk létre. Mindent áthat a külső és belső fényár, amely szintén az egyik legfőbb alkotója az épület szellemiségének. 


Mindszentyneum5

Mindszentyneum6

       Mindszenty József Látogatóközpont multifunkcionális épületének közösségi terei
- Fotó forrása: Ancza Krisztina


Milyen szempontok alapján választottátok ki a berendezést?

A berendezések kiválasztásánál fontos szempont volt a könnyedség, légiesség és vidámság. A bíbor szín kapóra jött, mert amellett, hogy megidézi a névadó bíborost kedves és elegáns is. Ragaszkodtunk a kárpitozott felületekhez, mert ezek otthonosságot és puhaságot adnak.


Mindszentyneum4Mindszenty József Látogatóközpont multifunkcionális épületének tereiben a bíbor kárpitozott felületek otthonosságot és puhaságot adnak - Fotó forrása: Ancza Krisztina

A közösségi és irodaterek berendezését az Europa Design szállította.

A belsőépítészeti koncepciónak megfelelően a konferenciaterembe, a múzeumpedagógiai térbe az Akaba Kabi bíbor színű székei, a kávézóba az Actiu Noom foteljei és székei, a tárgyalókba a Wilkhahn Occo tárgyalószékei, a kültéri kávézóba pedig a Vondom Love székei kerültek bíbor színekben. Az íróasztalok és tárgyalóasztalok pedig fa színű felületekkel járulnak hozzá a meleg összhatáshoz.


generál tervezés:

TSPC Mérnökiroda Kft. és Konkrét Stúdió Építészeti Kft. konzorcium

f. vezető tervezők:

Kádár Mihály  |  TSPC Mérnökiroda Kft.), Balogh Csaba  |  Konkrét Stúdió Építészeti Kft.

építészet, belsőépítészet:

Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Sónicz Péter


Ancza Krisztina, Pusztai Lilla, Szilágyi Norbert, Toronyi Dávid, Vértesy Ági



Spaceplan envelope

ÁRAJÁNLAT

Az alábbi elérhetõségek bármelyikén kérheti Kollégáink segítségét már a döntési folyamat legelsõ fázisában, legyen szó iroda- vagy területfelmérésrõl, szakvélemény készítésrõl, berendezési tervezésrõl, szaktanácsadásról, vagy látványtervek készítésérõl, vizualizálásról.

Telefon
+36 1 274-0001
Email
arajanlat@spaceplan.hu